Da li ste se skoro zapitali kada ste poslednji put uradili nešto po prvi put? Egipat obiluje prilikama za nova iskustva, a najuzbudljivija među njima su sportovi na vodi, za šta je obala Crvenog mora savršena podloga. More, vetar, sunce i adrenalin sastavni su deo jednog od najzabavnijih i najpopularnijih sportova na vodi – kajtsurfinga – potpuno jedinstvenog iskustva surfovanja samo uz pomoć struje vetra. Ova zabavna aktivnost na vodi vrlo brzo je postala svetski poznata, a za mnoge nije samo sport, već i način života.

Egipat, Raj Za Sportove Na Vodi

Škole kajtusurfinga su popularne širom sveta, a na samo tri i po sata leta od Beograda nalazi se jedna od tri najpoznatije destinacije na svetu za kajtsurfing i pravi mali raj na zemlji – Soma Bay. Sa tirkiznim, mirnim morem, toplom klimom i povoljnom jačinom vetra tokom cele godine, nalazi se na 45 kilometara južno od Hurgade. Soma Bay je mesto gde je sasvim čaroban doživljaj kliziti na dasci po površini Crvenog mora i gledati na živopisnu obalu i šarene stanovnike podvodnog sveta koji se šepure najlepšim bojama. Sa obalom kao stvorenom za ovaj sport i letom koje ne prestaje, Soma zaliv je savršeno igralište za ljubitelje kajtsurfinga. Upravo iz ovih raloga, već godinama posećuju ga profesionalni kajtsurferi, ali i oni koji žele da nauče kajtsurfing, s obzirom da se mogu naći kursevi svih nivoa, pa su dobrodošli i oni koji se do sad nisu nikada oprobali u sportovima na vodi.

Egipat, Raj Za Sportove Na Vodi

Ništa manje fantastičan doživljaj pružaju i Magawish oblast u blizini Hurgade, poznata po najspektakularnijim plažama na Crvenom moru i El Gouna, najluksuznije letovalište i destinacija za kajtsurfing u ovom delu sveta. Gradić kao iz snova, stvoren ljudskom maštom, dobio je naziv „Mala Venecija“, jer se prostire među morskim kanalima koji stvaraju predivan ambijent na desetak ostrva. Za sve koji traže opuštenu i sofisticiranu atmosferu, El Gouna je pravo mesto. Sa izuzetno razuđenom obalom i školama za sportove na vodi, koje su u skladu sa svetskim standardima, El Gouna je omiljena među kajtsurferima.

Zanimljivo je da, nasuprot klasičnom surfovanju, kajtsurfing ne podrazumeva surfovanje na talasima, već na mirnoj plitkoj vodi. Učenje ovog sporta prava je zabava, potrebno je nekoliko dana da se savladaju osnove, a zatim se prelazi na surfovanje većom brzinom, skokove, i „freestyle“ trikove. Preduslovi za bavljenje kajtsurfingom su vrlo jednostavni, dovoljno je da znate da plivate, da volite more i vodu, i avantura može da počne.

array(6) { ["post_type"]=> string(3) "any" ["posts_per_page"]=> string(1) "5" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["ignore_sticky_posts"]=> bool(true) ["tax_query"]=> array(1) { [0]=> array(3) { ["taxonomy"]=> string(8) "category" ["terms"]=> array(1) { [0]=> string(3) "327" } ["field"]=> string(7) "term_id" } } ["orderby"]=> array(1) { ["rand"]=> string(3) "ASC" } }